Rubrik och ingress till innehållet på sidan

GIVEWATTS - social sponsring

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Huvudinnehåll

GIVEWATTS distribuerar solenergilampor i Kenya och Tanzania i syfte att framför allt underlätta barnens läxläsning och förbättra studieresultat. Energiföretagen Sverige och dess medlemsföretag har sedan början av 2012 engagerat sig genom att sprida information om organisationens arbete och bidragit ekonomiskt. Den svenska energibranschens entusiasm och arbete har bidragit stort till de över 30 000 rena energiprodukter som hittills installerats på plats.

Energiföretagen Sverige stöder GIVEWATTS genom att främst finansiera distribution av solcellslampor till skolbarn i östra Afrika som saknar elektricitet. Lamporna har enorm betydelse för användarna. För oss som jobbar i energibranschen är det en insats som vi verkligen kan stå bakom. Tekniken är ren, förnybar och extremt lämpad för de områden som den ska användas i. Nytt från sommaren 2015 var att Tanzania också togs med, där även spisar börjat distribueras. 

I början av år 2017 drev GIVEWATTS en stor kampanj i samband med Earth Hour, med stort deltagande av energibranschens företag. Liknande kampanjer har skett i samband med Earth Hour tidigare år och under julen.

GIVEWATTS är en organisation som förser ren och säker energi till områden i Kenya (och sedan sommaren 2015 även i Tanzania) som saknar elektricitet. ungefär 1,3 miljarder människor på jorden – eller 1 av 5 – har inte tillgång till elektricitet, och de flesta av dem är unga. Att leva utan elektricitet är för dessa människor inte ett aktivt val. Avsaknaden av el är ett stort hinder för människor att ta sig ur fattigdom, att nå sina ambitioner och sin potential.

Lamporna gör stor nytta

Energiföretagen Sverige arbetar tillsammans med GIVEWATTS för att ändra på detta. Och här har alla vi som tillhör energibranschen verkligen möjlighet att bidra med en produkt som gör något och som vi själva kan stå bakom. Vi vill att alla elföretag hoppar på detta samarbete och börjar skänka lampor.

Som energiföretag ska vi vara stolta över vad el tillverkad med bästa möjliga anpassade teknik kan åstadkomma i de områden där lamporna delas ut.

Lamporna gör stor nytta. Eleverna kan studera efter mörkrets inbrott. Det ger upp till 50 procent bättre betyg, samtidigt som miljön inomhus blir bättre då eldning av fotogen eller trästickor och grenar ersätts. Familjernas ekonomi förbättras väsentligt och klimatet tjänar på lamporna.

Hela processen kan liknas vid en elektrifiering underifrån efter människornas behov, utan att stora kraftverk och elledningar behöver byggas. Mobiltelefoner kan också laddas med de solceller som följer med lampan. Här finns potential att bygga vidare. Lamporna lånas ut under viss tid och går sedan vidare till nästa användare. Genom att de som får låna lamporna själva börjat köpa ut dem kommer friska pengar in till GIVEWATTS som kan handla in nya lampor, en positiv spiral alltså.

Massor av varianter att skänka lampor

Energiföretagen Sverige uppmanar regelbundet företagen att skänka lampor och bistår med råd och dåd. Det har skett i samband med Earth Hour under devisen "Tänd där – släck här" och till exempel inför julen under mottot "Nu tändas tusen solelljus". Det har också skett i den grå vardagen.

Varianterna att skänka är otaliga, några exempel:

  • Energiföretagen Sverige har gett hela personalen en skänkt lampa vardera i julklapp.
  • Energiföretagen Sverige ger talare och externa medverkande i seminarier en skänkt lampa.
  • Energiföretag har satsat pengar i hela projekt åt GIVEWATTS.
  • Energiföretag har skänkt lampor efter antal tecknade elprisavtal på mässor.
  • Energiföretag har skänkt lampor ihop med kunder och allmänhet.
  • Energiföretag har skänkt lampor efter antalet delningar av budskap på Facebook.
  • Energiföretag har samarbetat med skolor som hjälpt till att samla in pengar.
  • Energiföretag har skänkt lampor till matchens lirare efter match i högsta serien.

Enbart fantasin sätter gränser för vad som kan göras. Vi hoppas att ni som elföretag kan hitta på nya varianter och dessutom berätta om det så brett som möjligt.

Skänk lampor via GIVEWATTS hemsida

På GIVEWATTS hemsida (http://www.givewatts.org/sv/) finns möjlighet att skänka en lampa för 500 kronor eller valfri summa för del av en lampa. Det finns också möjlighet att satsa i ett helt projekt på GIVEWATTS hemsida.

Filmer, foton och vanliga frågor om GIVEWATTS

Julkampanj 2018

Inför julen 2018 uppmärksammade GIVEWATTS kenyanska skolbarn och deras familjer i de kustnära områdena Taita Taveta, Kilifi och Kwale. Dessa områden saknar till stora delar tillgång till elektricitet och hushållen använder ved, fotogen och träkol för att lysa upp mörkret och för att laga mat.

Läs om GIVEWATTS kampanj här

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se